Dat hout goed isoleert merk je als je hout aanraakt. Het voelt niet koud aan, met andere woorden, het trekt niet snel warmte uit je lichaam weg. Hout is dus een slechte geleider. Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 6 keer hoger dan baksteen, 12 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 keer hoger dan die van aluminium. De lambda-waarde van naaldhout is 0,17 W/m.K.

De omgevingstemperatuur in een houten woning is meestal zo’n twee graden lager dan in een stenen woning, maar u ervaart hetzelfde warmtegevoel. Dit scheelt dus aanzienlijk in de stookkosten.

Hout neemt zeer langzaam de temperatuur aan van de omringende lucht. Zodoende wordt ook geen tochtgevoel ervaren als men vlak naast een houten wand zit. Ook geeft hout langzaam de warmte weer af aan de omgeving. Dit zorgt in een gebouw voor een redelijk stabiel binnenklimaat. Zonder grote temperatuurschommelingen. In deze omstandigheden hoeft de temperatuur minimaal te worden bijgesteld.

Terug naar Houtbouw